Väntetider i Sverige – så får du snabbare vård utomlands

Det kan dröja månader innan cancerpatienter får tillgång till behandling i den svenska vårdkön. Därför vänder sig många till Finland och Docrates Cancersjukhus.
Här finns inga väntetider – du får kontakt med en specialist inom två dagar.

Rapporter visar att väntetiden för att cancerbehandling i den svenska vårdkön kan dröja i upp till nio månader, tid som kan orsaka bestående men eller i värsta fall döden för patienten.

Den långa väntetiden beror ofta på läkarbrist eller misslyckad organisation och tiden som går brukar vara mentalt påfrestande. Därför vänder sig många till Docrates Cancersjukhus i Helsingfors, som är det enda privata sjukhuset i Norden specialiserat på diagnostik, behandling och uppföljning av alla typer av cancer. Hit behövs ingen remiss.
Vill du veta mer om Docrates Cancersjukhus, klicka här

Behandling inom en vecka
När det kommer till cancerdiagnostik och behandling av cancer är Finland ett av världens främsta länder och väntetiden på Docrates Cancersjukhus är kort: den som misstänker cancer eller har en cancerdiagnos får träffa en läkare efter en till två dagar – och behandlingen startar inom en vecka.
Klicka här för att kontakta Docrates Cancersjukhus

Den svenska lagen tillåter sedan ett par år tillbaka svenskar att söka vård i ett annat EU/EES-land och få ekonomisk ersättning för kostnaderna. Siv Schalin, vd på Docrates, ser tydligt att patienternas valfrihet har ökat på senare tid.
– Våra utländska patienter blir fler och fler för varje år – vi har redan vårdat patienter från över 50 länder. De flesta patienterna kommer från Norden och Ryssland, men även cancerpatienter från Afrika, Nordamerika och Australien har behandlats på Docrates Cancersjukhus.

 

FAKTA: Så här gör du för att söka vård utomlands:

– Ta kontakt med ditt försäkringsbolag – vissa betalar för sjukvård i andra länder.

– Sök ersättning hos Försäkringskassan – svenska patienter som vill behandlas på Docrates Cancersjukhus kan få ekonomisk ersättning från Försäkringskassan på två sätt: Antingen genom en ansökan om förhandsbesked eller om ersättning i efterhand. 

 

Svensktalande läkare
På Docrates Cancersjukhus tilldelas patienten en egen läkare och sjuksköterska som följer med genom hela vårdkedjan. En individuell behandlingsplan skapas av ett specialistteam och denna diskuteras kontinuerligt med patienten. 
– Kärnan i vår verksamhet är patientens perspektiv, säger Siv Schalin. Patienten får all tillgänglig information samt ett telefonnummer till sitt vårdteam som hon eller han kan kontakta vid behov. När behandlingen är avslutad skräddarsyr man en personlig uppföljningsplan.
Läs mer om behandlingsplanen, klicka här

Genom att se till att ständigt ha tillgängliga läkare och kapacitet att behandla sina patienter har Docrates Cancersjukhus möjligheten att ta emot patienter med kort varsel. Grunden för verksamheten är att kunna erbjuda specialistmottagning direkt och behandling inom en vecka – en grund som det inte tummas på. 

Tillgång till boende
Trots att sjukhuset ligger i Finland pratar de läkare som tar hand om svenska patienter svenska genom hela behandlingen och personalen hjälper dessutom till att hitta ett tillfälligt boende för patienten.
– Vi samarbetar med hotell i närheten av sjukhuset och våra patienter och deras anhöriga får rabatt på sina besök. Vid behov kan vi även hjälpa till att hyra en möblerad lägenhet i närheten eller man kan bo på sjukhusets vårdavdelning.
Vill du veta mer om hur Docrates Cancersjukhus arbetar? Klicka här

Docrates Cancersjukhus

Tidsbeställning: +358 (0)50 500 1800

Docrates Cancersjukhus
Utterhällsstranden 2
00180 Helsingfors
http://www.docrates.com/sv

docrates-logo


Docrates
 Cancersjukhus i Helsingfors erbjuder dig cancervård utan väntetider. Som ny patient får du en läkartid inom två dagar. På Docrates arbetar vi med de modernaste behandlingsmetoderna och har den senaste utrustningen för cancervård. Vi diagnostiserar och behandlar alla former av cancer och erbjuder även uppföljning efter avslutad vård.

Enligt den europeiska undersökningen EUROCARE har Finland också Europas främsta cancervård vilket lett till att många söker sig dit för cancervård. Nästan en femtedel av Docrates patienter kommer idag från utlandet och då främst från Sverige.

Docrates Cancersjukhus erbjuder bästa möjliga vård när det kommer till allt från kunskap till teknologi. Vårdkedjan är snabb och du får snabbt en besökstidtid – men fokus ligger på tydlig information och ett stort stöd för patienten. Docrates Cancersjukhus ser ständigt till individens behov, vilket leder till att patienterna är mycket nöjda med den vård och det stöd de fått.

Läs mer på: www.docrates.com/sv

 
Tom Wiklund, ledande överläkare och docent vid Docrates Cancersjukhus i Helsingfors.

Tom Wiklund, ledande överläkare och docent vid Docrates Cancersjukhus i Helsingfors.