Läkaren: "I dag är chanserna goda att hålla spridd prostatacancer i schack"

Om du har fått svårare att kissa, impotensproblem eller till och med upptäckt blod i ditt urin kan du ha drabbats av prostatacancer.
Risken är också stor att den redan har hunnit sprida sig till andra delar av din kropp – men i dag finns goda behandlingar för spridd prostatacancer.
– Genom att kombinera olika behandlingsformer är chansen god att lyckas hålla cancern i schack, säger Timo Joensuu, cancerspecialist.

Prostatacancer innebär en utveckling av cancerceller i prostatan och drabbar därför endast män. Cancercellerna kan sprida sig till andra delar av kroppen, framförallt ben och lymfkörtlar, där de kan orsaka en rad olika symtom såsom svårigheter att kissa, blod i urinen eller smärta i bäckenet, i ryggen eller när man kissar. Inget av dessa symptom är dock specifika för just prostatacancer utan kan även vara frågan om en infektion eller en godartad förstoring av prostatan.
Är du orolig att du har drabbats av prostatacancer? Läs mer och ta kontakt med Docrates Cancersjukhus här

Med ett enkelt blodprov kan du dock upptäcka cellförändringar i prostatan på ett tidigt stadium i dag. Om du däremot börjar märka av symtom i form av exempelvis tätare toalettbesök är risken stor att prostatacancern redan har hunnit sprida sig utanför prostatakörteln.
Här kan du läsa mer om prostatacancer och behandling vid Docrates Cancersjukhus

Goda chanser att tackla cancern
Timo Joensuu är en finsk specialistläkare i cancersjukdomar och strålbehandling. Han är forskare, docent i klinisk onkologi, överläkare samt en av grundarna till Docrates Cancersjukhus i Helsingfors. Han berättar att lokal prostatacancer vanligtvis enkelt kan botas genom kirurgi eller strålbehandling, men att även behandlingar för spridd prostatacancer har utvecklats mycket under de senaste åren.
– Genom att kombinera olika behandlingsformer är chansen god att lyckas hålla cancern i schack, även om den har lyckats sprida sig, säger han.

Vid aggressiva cancerformer har den kanske mest effektiva behandlingsmetoden visat sig vara en kombination av extern strålbehandling och High Dose Rate-brakyterapi, HDR-behandling. Det är en vävnadsintern strålbehandling som effektiviserar den externa strålbehandlingen och dödar cancerceller på ett effektivt sätt – utan att påverka den friska vävnaden runtomkring, exempelvis urinblåsa eller ändtarm.
– När en person drabbas av cancer är sjukdomen överväldigande i sig själv, att sedan välja behandlingsmetod kan därför vara ett svårt beslut. På Docrates cancersjukhus satsar vi på en så perfekt diagnostik, undersökning och behandling som möjligt, baserat på provtagningar, patientens förutsättningar och cancerns skede, säger Timo Joensuu.
Läs mer om Docrates Cancersjukhus behandlingsformer, klicka här

Hyllas av forskarna
I dag erbjuder bara två finska sjukhus HDR-behandlingar och Docrates Cancersjukhus är det som har utfört flest. Docrates är en ledande aktör och pionjär inom HDR-behandling i Finland. Den stora kunskapen i kombination med korta väntetider och snabb tillgång till behandling lockar till sig patienter från flera närliggande länder – bland annat Sverige.

HDR-brakyterapin på Docrates har visat sig vara en mångsidig strålningsteknik, eftersom den kan användas som enda behandling för patienter med låg risk och som en effektiv behandling i kombination med sedvanlig extern strålbehandling för patienter med hög risk. Martti Ala-Opas, chefläkare på urologen, är branschens banbrytare i landet och  under hans ledning har Docrates hittills utfört närmare 600 HDR-brakyterapier,  med lovande resultat.

Så här fungerar behandlingen:

 
Motbevisar tidigare forskning
En helt ny tillämpning är användandet av HDR-brakyterapin som en så kallad  ”räddningsbehandling”. Om patienten får ett återfall är det möjligt att göra ytterligare en strålbehandling med gott resultat, en behandling som inte tidigare trotts vara möjlig. Salvage-strålbehandlingen har därför öppnat upp för ett helt nytt tankesätt inom cancerbehandling och -forskning.

Även flera internationella studier har hyllat HDR-teknikens effekt på prostatacancer. Bland annat har ett tyskt HDR-center visat att 95 procent av de behandlade patienterna var fria från sjukdomen efter en uppföljningsperiod på fem år. En holländsk studie visade siffran 97 procent efter sju år och även ett center i USA visade höga positiva siffror.

Klicka här för att läsa mer om vård och behandling av prostatacancer vid Docrates Cancersjukhus

Docrates Cancersjukhus

Tidsbeställning: +358 (0)50 500 1800

Docrates Cancersjukhus
Utterhällsstranden 2
00180 Helsingfors
http://www.docrates.com/sv

docrates-logo


Docrates
 Cancersjukhus i Helsingfors erbjuder dig cancervård utan väntetider. Som ny patient får du en läkartid inom två dagar. På Docrates arbetar vi med de modernaste behandlingsmetoderna och har den senaste utrustningen för cancervård. Vi diagnostiserar och behandlar alla former av cancer och erbjuder även uppföljning efter avslutad vård.

Enligt den europeiska undersökningen EUROCARE har Finland också Europas främsta cancervård vilket lett till att många söker sig dit för cancervård. Nästan en femtedel av Docrates patienter kommer idag från utlandet och då främst från Sverige.

Docrates Cancersjukhus erbjuder bästa möjliga vård när det kommer till allt från kunskap till teknologi. Vårdkedjan är snabb och du får snabbt en besökstidtid – men fokus ligger på tydlig information och ett stort stöd för patienten. Docrates Cancersjukhus ser ständigt till individens behov, vilket leder till att patienterna är mycket nöjda med den vård och det stöd de fått.

Läs mer på: www.docrates.com/sv

 
Tom Wiklund, ledande överläkare och docent vid Docrates Cancersjukhus i Helsingfors.

Tom Wiklund, ledande överläkare och docent vid Docrates Cancersjukhus i Helsingfors.