docrates_header

Ny cancerbehandling ska låta kroppen själv göra jobbet

Den fokuserar på kroppens immunsystem istället för själva tumören för att behandla cancer. En av de nyaste cancerbehandlingsmetoderna är immunterapin.
– Det fantastiska är att den kan få kroppen att själva upptäcka och attackera cancerceller, säger cancerspecialisten Tuomo Alanko.

Du har kanske hört talas om immuno-onkologi, immunterapi eller immunonkologisk behandling?Det är egentligen tre begrepp som betyder en och samma sak – en behandling som hjälper kroppen att själv upptäcka och attackera cancerceller via immunsystemet.
Är du nyfiken på att läsa mer om immunterapi? Klicka här

Tuomo Alanko är överläkare i läkemedelsbehandlingar och specialist i cancersjukdomar på Docrates Cancersjukhus i finska Helsingfors. Han berättar att själva immunterapin är gammal men att ”vågen” kom för bara ett par år sedan. Då upptäckte man att behandlingen kunde hjälpa patienter med melanom, hudcancer, och i vissa fall även patienter med lungcancer.
– Vi har länge vetat att kroppen själv slåss mot cancer genom immunsystemet. I dag pågår mycket forskning kring nya behandlingsmetoder, nya substanser och nya kombinationer som ska kunna utveckla behandlingen ytterligare. Redan i dagsläget märker vi hur den senaste forskningen har lett till behandlingar som är oerhört mycket mer effektiva än förr, säger Tuomo Alanko.

”Cancerceller är smarta”
Immunsystemet är kroppens naturliga försvar och består av ett antal celler, molekyler och organ som hjälper till att skydda oss mot allt från infektioner till cancer. När ett främmande ämne tar sig in i kroppen attackeras det av immunsystemet och hindras från att orsaka skada.
– Cancerceller är dock otroligt smarta och brukar kunna lura immunsystemet. De bär en grupp molekyler på sin cellyta som gör den svår för immunsystemet att upptäcka. De kan även maskera sig till normala celler eller förändra sig med tiden, vilket gör att cancern ofta lyckas undvika immunsystemet och hinna växa och bli för stor för immunsystemet att klara av.
Kontakta Docrates Cancersjukhus genom att klicka här

I dag har forskare lyckats ta fram en antikroppar som påverkar immunsystemet så att det upptäcker cancercellerna och kan attackera dem.
– Hela immunterapin går ut på att förse kroppen med verktyg för att själv kunna behandla cancer, snarare än att enbart gå på själva tumören. Det gör att kroppen kan bygga upp ett slags minne och själv kunna återupptäcka cancercellerna om de kommer tillbaka i framtiden – det gör inte kroppen om cancern har behandlats med exempelvis kemoterapi.

Spår en ljus framtid
Trots forskningens framsteg höjer Tuomo Alanko ett varningens finger till de som förlitar sig på behandlingen som en ”mirakelmedicin”.
– Det är en stor ”hype” kring immunterapin och många tror att behandlingen fungerar på alla typer av cancerceller och på alla typer av patienter. Det är tyvärr inte sant i dag, men förhoppningen är att fler behandlingskombinationer ska hittas samt att fler substanser som fungerar på olika slags cancerceller ska tas fram och få ett kliniskt godkännande. Jag tror absolut att stora framsteg kommer att göras inom den här behandlingsformen i framtiden.

Läs mer om immunterapi här

Docrates Cancersjukhus

Tidsbeställning: +358 (0)50 500 1800

Docrates Cancersjukhus
Utterhällsstranden 2
00180 Helsingfors
http://www.docrates.com/sv

docrates-logo


Docrates
 Cancersjukhus i Helsingfors erbjuder dig cancervård utan väntetider. Som ny patient får du en läkartid inom två dagar. På Docrates arbetar vi med de modernaste behandlingsmetoderna och har den senaste utrustningen för cancervård. Vi diagnostiserar och behandlar alla former av cancer och erbjuder även uppföljning efter avslutad vård.

Enligt den europeiska undersökningen EUROCARE har Finland också Europas främsta cancervård vilket lett till att många söker sig dit för cancervård. Nästan en femtedel av Docrates patienter kommer idag från utlandet och då främst från Sverige.

Docrates Cancersjukhus erbjuder bästa möjliga vård när det kommer till allt från kunskap till teknologi. Vårdkedjan är snabb och du får snabbt en besökstidtid – men fokus ligger på tydlig information och ett stort stöd för patienten. Docrates Cancersjukhus ser ständigt till individens behov, vilket leder till att patienterna är mycket nöjda med den vård och det stöd de fått.

Läs mer på: www.docrates.com/sv

 
Tom Wiklund, ledande överläkare och docent vid Docrates Cancersjukhus i Helsingfors.

Tom Wiklund, ledande överläkare och docent vid Docrates Cancersjukhus i Helsingfors.