Pers cancertumör växte – då sökte han vård i Finland

Prostatacancern var på väg att sprida sig – men kallelsen från sjukhuset dröjde.
Då tog göteborgaren Per Fagerlund, 75, saken i egna händer och sökte vård på Docrates Cancersjukhus i Helsingfors.
– De påbörjade behandlingen med en gång, säger han.

För snart tio år sedan besökte Per Fagerlund från Göteborg sjukhuset för sin årliga medicinska kontroll och berättade för läkaren att han även ville mäta sitt PSA-värde. PSA står för Prostataspecifikt Antigen och är ett enzym som finns naturligt i kroppen, men om värdet börjar stiga kan det vara ett tecken på cancer. Eftersom att Per inte hade några symtom tyckte läkaren att det var onödigt – men Per insisterade.
Är du orolig att du har drabbats av prostatacancer? Läs mer om Docrates Cancersjukhus här

PSA-värdet mäts genom ett blodprov och testet är det enda sättet att lyckas upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede – när man börjar märka av symptom har cancern ofta redan hunnit sprida sig och behandlingen kan bli mer utdragen och komplicerad.

Upptäckte en tumör
Pers testresultat visade dock ingenting oroväckande och han började mäta sitt PSA-värde en gång om året som en ren rutin. Men efter drygt sju år hände någonting.
– Värdet började sticka uppåt. 2013 tog man ett vävnadsprov som visade på cancer, men tumören var så liten att man enligt läkarna inte behövde göra någonting åt den, säger Per.
Här kan du läsa mer om vård och behandling av prostatacancer

Våren därpå togs ett nytt vävnadsprov som visade Pers tumör hade blivit mer än dubbelt så stor. I samband med provet fick Per en urinvägsinfektion som botades med antibiotika. Svårigheterna att urinera kvarstod dock och Per försågs med en kateter.
– Det var inte så roligt, jag ville att läkarna skulle ta reda på vad som egentligen var fel och göra något åt det i stället, säger han.
Klicka här om du vill läsa mer och boka en tid hos Docrates Cancersjukhus

Tog saken i egna händer
Per Fagerlund tycker att svensk sjukvård generellt håller en hög kvalitet med kunnig och hjälpsam personal, men att organisationsformerna tyvärr ofta leder till att patienten ibland verkar komma i andra hand. 

Läkaren som Per träffade planerade dock att utreda honom vidare och Per ombads att vänta på en kallelse. Men den tog tid och Per började se sig om efter andra behandlingsalternativ.
– Jag hittade Docrates Cancersjukhus på internet och började läsa på. Sedan skickade jag ett mail och fick snabbt en tid för magnetundersökning.

Genom att använda sig av en magnetundersökning upptäcker man enklare lokal spridning av prostatacancer och metoden har visat sig vara en av de absolut bästa – ändå är den inte rutin i svensk sjukvård i dag. Undersökningen visade att Pers tumör höll på att växa sig genom prostatakörteln och på så sätt sprida sig vidare i kroppen. Läkarna på Docrates såg allvaret i situationen och Per fick starta sin behandling omgående.
– Jag strålbehandlades fem dagar i veckan under två månader, sedan åt jag hormontabletter för att minimera risken för återfall.
Vill du veta mer om behandling hos Docrates Cancersjukhus, klicka här

”Erkände att de missbedömt min cancer”
När behandlingen på Docrates Cancersjukhus var avslutad kom slutligen kallelsen till en onkolog i Göteborg. Åtta månader hade då gått sedan det andra vävnadsprovet hade visat att tumören vuxit.
– Läkaren erkände att de hade missbedömt min cancer och tyckte att det var bra att jag hade tagit saken i egna händer och fått behandling. 

Det tycker Per också. Han är mer än nöjd med både bemötandet och behandlingen han fick på Docrates Cancersjukhus.
– Under behandlingstiden bodde jag på ett lägenhetshotell som personalen hjälpte mig att boka och de var alltid professionella och trevliga.

Vill du läsa fler patientberättelser från Docrates Cancersjukhus? Klicka här

Per är full av beröm över bemötandet på Docrates.
– Jag mötte samma professionella och trevliga personal hela tiden. Jag hade en egen läkare och en kontaktperson som verkligen brydde sig. Allt löpte snabbt och effektivt men alltid med känslan av att de verkligen brydde sig. Får man ett sådant bemötande blir man själv på bättre humör – man känner sig tryggare och mer hoppfull. De var aldrig stressade utan tog sig tid att förklara hur behandlingen framskred, och tidsplanen var exakt. Sa de klockan 12 menade de 12.00 och inte 12.15. Det kunde inte ha varit bättre, säger han.
Vill du läsa mer eller ta kontakt med Docrates Cancersjukhus? Klicka här

Docrates Cancersjukhus

Tidsbeställning: +358 (0)50 500 1800

Docrates Cancersjukhus
Utterhällsstranden 2
00180 Helsingfors
http://www.docrates.com/sv

docrates-logo


Docrates
 Cancersjukhus i Helsingfors erbjuder dig cancervård utan väntetider. Som ny patient får du en läkartid inom två dagar. På Docrates arbetar vi med de modernaste behandlingsmetoderna och har den senaste utrustningen för cancervård. Vi diagnostiserar och behandlar alla former av cancer och erbjuder även uppföljning efter avslutad vård.

Enligt den europeiska undersökningen EUROCARE har Finland också Europas främsta cancervård vilket lett till att många söker sig dit för cancervård. Nästan en femtedel av Docrates patienter kommer idag från utlandet och då främst från Sverige.

Docrates Cancersjukhus erbjuder bästa möjliga vård när det kommer till allt från kunskap till teknologi. Vårdkedjan är snabb och du får snabbt en besökstidtid – men fokus ligger på tydlig information och ett stort stöd för patienten. Docrates Cancersjukhus ser ständigt till individens behov, vilket leder till att patienterna är mycket nöjda med den vård och det stöd de fått.

Läs mer på: www.docrates.com/sv

 
Tom Wiklund, ledande överläkare och docent vid Docrates Cancersjukhus i Helsingfors.

Tom Wiklund, ledande överläkare och docent vid Docrates Cancersjukhus i Helsingfors.