Därför är det viktigt med bra diagnostik vid prostatacancer

Den är Sveriges vanligaste cancerform och varje år upptäcks nästan 9 000 nya fall.
Prostatacancer kan dock diagnostiseras vid ett tidigt stadium, något cancerspecialisten Timo Joensuu menar är viktigt för att undvika risken för impotens eller inkontinens, samt metastaser och för tidig död.
– Ett enkelt blodprov är allt som behövs för att få veta, säger han.

 Prostatacancer står för en tredjedel av den cancer som drabbar män, framför allt i äldre åldrar. En elakartad tumör bildas, ofta i den perifera delen av prostatakörteln, nära kapseln som omhiver prostatan – och som en följ av det leder prostatacancer sällan till några symptom i ett tidigt skede. Därför kan det dröja innan tumören trycker på urinröret så att du upptäcker problemet när du urinerar. När cancertumören har vuxit så mycket att du börjar märka symptom som till exempel svag urinstråle, att du behöver kissa oftare eller till och med ser blodspår i urinen är tumören ofta så stor att den är svårare att behandla utan att behandlingen förorsakar biverkningar.

Timo Joensuu är en finsk specialistläkare i cancersjukdomar och strålbehandling. Han är forskare, docent i klinisk onkologi, överläkare samt en av grundarna till Docrates Cancersjukhus i Helsingfors. Timo har arbetat med prostatacancer sedan tidigt 1990-tal och varit en föregångare när det kommer till att använda nya metoder och mediciner för att behandla prostatacancer. Han har dessutom goda erfarenheter av att lyckas behandla även väldigt svåra fall och berättar att forskningen – och diagnostiseringen – har tagit stora kliv framåt de senaste decennierna.
Läs mer om behandling av prostatacancer här

Enkelt att upptäcka cancern i tid
När en person drabbas av prostatacancer är det viktigt att snabbt utreda cancerns lokalisering i prostatan och dess spridning.
– Om man missar tumören och den fortsätter växa ytterligare är risken stor att den hinner sprida sig så pass mycket att det är svårt att göra något åt den utan bieffekter som exempelvis impotens eller inkontinens. Om cancern upptäcks i god tid är den ofta enkel att behandla – antingen genom strålbehandling eller operation. 

Det enda sättet att upptäcka tumören i ett tidigt stadie är genom ett PSA-prov. PSA står för prostataspecifikt antigen och är ett protein som produceras naturligt i prostatan. Genom ett blodprov kan man ta reda på mängden PSA i blodet – om man ser att värdet är förhöjt kan det vara ett tecken på prostatacancer. Ett förhöjt PSA-värde behöver dock inte innebära en cancerdiagnos; förändringen kan även bero på exempelvis en godartad förstoring av prostatan. Ett förbättrat PSA-test är Stockholm3-provet, som man också tagit i bruk på Docrates. Stocholm3-testet hjälper att diagnostisera prostatacancer vid låga PSA värden, och minskar behovet av biopsi i vissa situationer då PSA är förhöjt.

Radioaktivt läkemedel upptäcker återfall
En PET-datortomografi med det nya radioaktiva läkemedlet PSMA används i diagnostiken av patienter med prostatacancer på Docrates Cancersjukhus. Med hjälp av den nya känsliga markören kan man redan vid mycket låga PSA-värden upptäcka återfall efter en prostatacanceroperation eller strålbehandling och också i det initiala skedet, vid nyupptäckt prostatacancer upptäcka om cancern har spridit sig till exempelvis till lymfkörtlarna. 
Läs mer om diagnos och behandling av prostatacancer på Docrates Cancersjukhus, klicka här

Den nya markören möjliggör en ännu mer noggrann diagnostik av prostatacancer, vilket innebär att behandlingen kan skräddarsys bättre än förut. En skräddarsydd behandling kan trygga en god livskvalitet för patienten med hjälp av exempelvis modern strålbehandling. En noggrann lokalisering av cancern är synnerligen viktig även för den kirurg som planerar en operation för att avlägsna prostatan.

Strålbehandling mer populärt
Timo berättar att majoriteten av patienter med prostacancer i dag väljer att behandlas med strålning, eftersom man i dag kan stråla med större precision vilket gör behandlingen mer effektiv och leder till färre biverkningar, något som ger patienten chansen att fortsätta leva sitt liv som vanligt. Behandlingen är så sofistikerad att läkarna kan iaktta tumören under tiden som strålningen utförs och i realtid se hur den svarar på behandlingen vid olika doseringar.

Timo Joensuu rekommenderar alla män över 50 år att låta mäta sitt PSA-värde varje år.
– Det är viktigt att testa värdet trots att man inte känner av något som skulle kunna tyda på prostatacancer. Om man upptäcker symptom är det tyvärr ofta för sent – då har cancern ofta hunnit sprida sig och kraftigare behandlingar krävs för att bota den.

Läs mer om diagnos och behandling av prostatacancer på Docrates Cancersjukhus, klicka här

Docrates Cancersjukhus

Tidsbeställning: +358 (0)50 500 1800

Docrates Cancersjukhus
Utterhällsstranden 2
00180 Helsingfors
http://www.docrates.com/sv

docrates-logo


Docrates
 Cancersjukhus i Helsingfors erbjuder dig cancervård utan väntetider. Som ny patient får du en läkartid inom två dagar. På Docrates arbetar vi med de modernaste behandlingsmetoderna och har den senaste utrustningen för cancervård. Vi diagnostiserar och behandlar alla former av cancer och erbjuder även uppföljning efter avslutad vård.

Enligt den europeiska undersökningen EUROCARE har Finland också Europas främsta cancervård vilket lett till att många söker sig dit för cancervård. Nästan en femtedel av Docrates patienter kommer idag från utlandet och då främst från Sverige.

Docrates Cancersjukhus erbjuder bästa möjliga vård när det kommer till allt från kunskap till teknologi. Vårdkedjan är snabb och du får snabbt en besökstidtid – men fokus ligger på tydlig information och ett stort stöd för patienten. Docrates Cancersjukhus ser ständigt till individens behov, vilket leder till att patienterna är mycket nöjda med den vård och det stöd de fått.

Läs mer på: www.docrates.com/sv

 
 

PSA-test kan rädda liv
• Dödligheten i prostatacancer är 20 procent lägre i de svenska landsting som ofta tar PSA-test jämfört med i landsting där testet görs mer sällan, enligt en studie publicerad 2014. Läs studien här.

• Nio av tio svenskar är positiva till rutinmässiga kontroller av män för att upptäcka prostatacancer så tidigt som möjligt, enligt en Sifo-undersökning från mars 2014.

Om man vill testa sig – hur gör man?
• Testet kan göras på en vårdcentral. Det kostar lika mycket som ett vanligt besök. Man kan också boka tid hos en urolog.

Här läser du mer om prostatacancer