Här är sexet som kan ge dig cancer – så får du hjälp

Tobak och alkohol kan öka risken att drabbas av muncancer, men nu pekar ny forskning på ännu en riskfaktor: Papillomvirus, HPV.
Cancer i mun och svalg kan sprida sig till andra ställen i kroppen och bli svårare att behandla. Det som ökar risken för att insjukna är oralsex – och flera sexpartners.

Att drabbas av cancer i svalg och munområde blir allt vanligare. Antalet fall har ökat betydligt under de senaste 20 åren och en del av dem beror på papillomvirus, HPV, som är världens vanligaste sexuellt överförbara infektion.

Papillomvirus kan vara en bidragande faktor till cancer i slidan, vulvan, analkanalen och penis – samt i allt högre grad vid cancer i mun- och halsområdet. Det senare har visat ett tydligt samband med ökat oralsex. 70 procent av de patienter som drabbats av cancer i halsmandlarna har HPV-virus i tumörerna – en siffra som är sju gånger högre än den var på sjuttiotalet. Och det är mer än bara oralsex som kan vara boven i dramat.
– Om man dessutom har många olika sexpartners ökar risken för att insjukna, säger Maigo Riener, specialistläkare inom cancersjukdomar på Docrates Cancersjukhus i Helsingfors.

Munsköljningsprov kan avslöja virus
För att lyckas upptäcka cancer orsakad av papillomvirus används inom gynekologin cellprov från livmoderhalsen. Ett munsköljningsprov kan dessutom visa om det finns mycket HPV-virus i saliven, men det kan vara farligt att enbart förlita sig på provsvaret.
– Personen kan ha HPV-virus även om det inte syns i munsköljningsprovet – och det är inte heller säkert att viruset behöver leda till cancer, oavsett mängd, säger Maigo Riener.
Vill du veta mer? Klicka här

De första symptomen av cancer i svalget är ospecifika. En böld som läker dåligt, en vit eller röd fläck på slemhinnan eller sårbildning kan vara tecken på cancer, liksom knölar på halsmandlar, tunga eller hals. Cancer i mun och svalg behandlas med strålning, cytostatika och andra läkemedel, samt vid behov operation. På Docrates Cancersjukhus påbörjas behandlingen så fort sjukdomen upptäckts.
– Liksom all cancer kan den i mun och halsmandlar sprida sig till andra ställen i kroppen, vilket kan vara farligt och svårare att behandla. Om sjukdomen upptäcks i ett tidigt skede förbättras prognosen betydligt, därför är det viktigt att uppsöka läkare om förändringar i munnens slemhinna inte har läkts efter 2-3 veckor, säger Maigo Riener.
Så här behandlas olika cancerformer på Docrates Cancersjukhus

”Undvik oskyddat sex”
Om du endast har en partner är risken för HPV-infektioner liten, men långvarig rökning, rikligt alkoholbruk och snus ökar också drastiskt risken att drabbas av muncancer. Genom att sköta munhygienen väl, äta hälsosamt och undvika tobak och alkohol skyddar du bäst mun och svalg mot cancer.
– Det lönar sig även att undvika oskyddat sex med flera olika partners – kondom och oralsexskydd förhindrar HPV-smitta.

Infektioner som orsakas av högrisk-papillomvirus kan orsaka cancer om de blir långdragna, men den största delen av de infektioner som orsakas av viruset är ofarliga. Över 90 procent av infektionerna i livmoderhalsen går över av sig själva inom ett par år. De flesta av de som drabbas av viruset märker inte ens några symptom – men risken finns att de orsakar godartade men oangenäma förändringar i hud och slemhinnor, exempelvis kondylom.
Läs mer på Docrates Cancersjukhus hemsida här

Vanligare bland män
Många länder har introducerat vaccinering mot HPV-virus, ett vaccin som förebyggande förhindrar infektion. I dag erbjuds endast flickor vaccinet i både Sverige och Finland, men en utredning kring att även pojkar ska få möjligheten att vaccineras pågår, något som Maigo Riener menar skulle leda till förbättrad flockimmunitet.
– Det skulle kunna ge skydd även åt dem som är ovaccinerade. Dessutom är cancer i svalget mycket vanligare bland män – två av tre av de som insjuknar är just män.

Docrates Cancersjukhus

Tidsbeställning: +358 (0)50 500 1800

Docrates Cancersjukhus
Utterhällsstranden 2
00180 Helsingfors
http://www.docrates.com/sv

docrates-logo


Docrates
 Cancersjukhus i Helsingfors erbjuder dig cancervård utan väntetider. Som ny patient får du en läkartid inom två dagar. På Docrates arbetar vi med de modernaste behandlingsmetoderna och har den senaste utrustningen för cancervård. Vi diagnostiserar och behandlar alla former av cancer och erbjuder även uppföljning efter avslutad vård.

Enligt den europeiska undersökningen EUROCARE har Finland också Europas främsta cancervård vilket lett till att många söker sig dit för cancervård. Nästan en femtedel av Docrates patienter kommer idag från utlandet och då främst från Sverige.

Docrates Cancersjukhus erbjuder bästa möjliga vård när det kommer till allt från kunskap till teknologi. Vårdkedjan är snabb och du får snabbt en besökstidtid – men fokus ligger på tydlig information och ett stort stöd för patienten. Docrates Cancersjukhus ser ständigt till individens behov, vilket leder till att patienterna är mycket nöjda med den vård och det stöd de fått.

Läs mer på: www.docrates.com/sv

 
Tom Wiklund, ledande överläkare och docent vid Docrates Cancersjukhus i Helsingfors.

Tom Wiklund, ledande överläkare och docent vid Docrates Cancersjukhus i Helsingfors.